Behandeling jeugd
Elk gezin en elk kind is uniek, we zijn er als Sa-Net dan ook van overtuigd dat behandelingen nooit ‘standaard’ of ‘helemaal hetzelfde’ zijn. De methodieken die we inzetten zijn onderzocht en bewezen als werkend, maar daarnaast is de manier waarop we de behandeling inzetten en uitvoeren ook heel belangrijk. Een manier die bij jullie als gezin of jou als kind moet passen.
Er zijn periodes in het leven waarin je wat meer problemen kunt ervaren, waarin het allemaal ‘even niet meer zo wil’. Dit kan doordat je aan het ontdekken bent hoe je in het leven wil staan of staat, maar ook doordat je bijvoorbeeld dingen hebt meegemaakt waarover je piekert. We vinden het belangrijk dat we op meerdere gebieden in de omgeving met jullie meekijken: gezin, school en vrije tijd. Zo kunnen we met elkaar kijken hoe je het beste kunt omgaan met daar waar je in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt.
Voorbeelden waarmee wij je kunnen helpen:
- Je voelt je vaak somber
- Je voelt je onzeker
- Je hebt last van angsten
- Je hebt last van vervelende gedachten die maar niet stoppen
- Het contact in het gezin verloopt moeizaam, jullie begrijpen elkaar niet
- Je loopt vast omdat het je allemaal te veel wordt
Om beter te kunnen begrijpen wat er aan de hand is, kan het soms helpend zijn om onderzoek te doen. Dan nemen we vragenlijsten of testen af om uit te zoeken waar je heel goed in bent en wat je lastig vindt. Dan weten we waar je in uitgedaagd of ondersteund mag worden. We doen dit niet standaard en alleen als we vanuit de gesprekken denken dat dit nodig is.
Binnen Sa-Net werken we vanuit de generalistische GGZ, de psychologische zorg is bedoeld voor milde tot matige psychische stoornissen. We pakken problemen meestal aan vanuit 1 deskundigheidsgebied, je krijgt individuele behandeling en de behandeling duurt kort (maximaal 1 jaar). Uiteraard worden ouders ook bij de diagnostiek of behandeling betrokken. De jeugdconsulent of de huisarts geven een indicatie voor een behandeling af.
Wanneer kunnen wij je niet helpen:
- Wanneer je er sprake is van ernstige crisisgevoeligheid, daar bedoelen we mee dat je acute hulp nodig hebt. De huisarts verwijst je dan door naar de specialistische GGZ.
- Wanneer er andere beroepsgroepen dan alleen psychologische hulp nodig zijn, bijvoorbeeld een psychiater voor bijvoorbeeld medicatie begeleiding.
- Als je zelf echt niet gemotiveerd bent om mee te werken aan een behandeling
- Wanneer je ouders geen toestemming geven tijdens of vooraf het psychologisch traject. Tot 16 jaar beslissen jouw ouders voor of met jou. Daarna moet je zelf toestemming geven
Bij specialistische ggz (SGGZ) worden vragen of problemen juist vanuit meerdere deskundigheidsgebieden behandeld. Het kan dus zijn dat we doorverwijzen naar de specialistische GGZ, bijvoorbeeld als een psychiater moet meekijken. Wat hierboven geschreven is vraagt over het algemeen goed overleg om samen te onderzoeken welke behandeling voor het kind het meest geschikt is.
Wij staan open voor vooroverleg dus twijfel je of je bij ons aan het goede adres bent? Neem vooral contact op om te overleggen.